Astangajooga

Astangajooga on liikunnallinen ja dynaaminen joogan muoto, jolla on oikein harjoitettuna terveyttä, lihaskuntoa ja elinvoimaa kehittäviä vaikutuksia. Astangaharjoitus voi kehittää kehomme liikkuvuutta ja mielemme hallintaa sekä tuoda energisyyttä ja tietoista läsnäoloa elämäämme.

Astangajoogassa yhdistyvät hengityksen tahtiin tehtävät asanat, katseen kohdistaminen, kehoa suojaavat lihaslukot sekä mielen keskittäminen. Astangalle on tyypillistä, että harjoitus muodostuu asanoista, jotka tehdään ennalta määritellyssä järjestyksessä. Harjoituksen virtaavaa liikettä rytmittää ujjayiksi kutsuttava hengitys.

Astangaharjoituksesta hyötyvät niin valmiiksi kehoaan harjoittaneet kuin vähemmänkin treenanneet, eikä aloittamiseen tarvita erityistä notkeutta. Astangajoogan harjoittaminen alkaa yleensä alkeiskurssilla, minkä jälkeen harjoittelu jatkuu ohjatuilla tunneilla. Kun harjoitus alkaa olla muistissa, on mahdollista siirtyä kohti yhä omatoimisempaa mysore-tason harjoitusta.

– Astangajoogassa on tietty loogisuus: kun kaikki asanat tehdään järjestyksessä, vaikeatkin asanat joutuu kohtaamaan – ei voi valita, mistä tykkää. Joudutaan olemaan kaikenlaisten tuntemusten kanssa. Se on ikään kuin minimaailma, jossa opetellaan olemaan läsnä, Frank kuvailee.

Frank pitää astangajoogan kursseja ja retriittejä säännöllisesti Suomessa ja Pohjoismaissa sekä joogatunteja Auki Joogakoululla Tampereella.

Ajankohtaista